niedziela, 28 września 2014

Górnobawarski sernik - Oberbayerischer Quarkkuchen

Na ciasto:
180 g zimnego masła (Butter)
150 g cukru (Zucker)
1 jajko (Ei) prosto z lodówki
270 g mąki (Mehl)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (Backpulver)
bułka tarta do formy (Paniermehl)

Okrągłą formę o średnicy 26cm (wymiar standardowy) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Z wymienionych składników zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 30min.
Piekarnik rozgrzać do 180st.
Wyjąć ciasto, rozwałkować, jeśli nie mamy wałka, możemy to zrobić czystą butelką. Wylepić nim formę. Boki też.
Podpiec w piekarniku ok.20min.

W tym czasie przygotować masę serową:

500g śmietany kremówki (Schlagsahne)
750g sera (Speise Quark) z zawartością 20% tłuszczu, tutaj 3 opakowania
4 jajka (Ei)
200g cukru (Zucker)
1 budyń waniliowy (Vanille Geschmack)
2 paczuszki cukru wanilinowego (Vanilinzucker)
1 zapach migdałowy (Mandel Backaroma) lub jakiś ulubiony
skórka z cytryny (Zitronenschale)

Ubić śmietanę i odstawić na bok.
Całe jaja z cukrem i cukrem wanilinowym ubić w osobnym naczyniu na puszystą masę (ok.4min).
Serki wyłożyć do większej miski, dodać proszek budyniowy, wymieszać delikatnie mikserem, dodać skórkę cytrynową i zapach migdałowy. Wymieszać. Dodać ubite jaja z cukrem i śmietanę, i też delikatnie wymieszać. Można krótko mikserem.

Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, wstawić do nagrzanego piekarnika (160st) i piec 90 min. aż będzie złotobrązowy. Wyłączyć piekarnik.
Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Masa serowa powinna być trzęsąca się i to jest dobry znak. W miarę upływu czasu nabierze stabilnej i puszystej konsystencji.





Smacznego!

*Jeśli pokroimy świeży sernik, niestety może się rozpaść.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz