2 słoiki kompotu wiśniowego (Schattenmorelle)
250g margaryny Rama
250g cukru (Fein Zucker)
6 jajek - wielkość M (Eier)
2,5 szkl. mąki pszennej (Weizenmehl)
1 paczuszka proszku do pieczenia (Backpulver)
2 łyżki kakao
Wiśnie odsączyć na sicie.
Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, po tym kolejno dodawać jajka i dalej ucierać.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, dodawać ją po trochu i miksować.
Połowę ciasta wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao, wymieszać i wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta jasnego. Na to wykładamy odsączone wiśnie. Trochę je wciskamy w ciasto łyżką.
Pieczemy w 175-180 st. C ok.35-40 min. a w piekarniku z termoobiegiem (Umluft) w 160 st.
Studzimy.
W czasie pieczenia przygotowujemy polewę czekoladową i krem:
Polewa czekoladowa:
2 łyżki margaryny Rama
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
wszystkie składniki podgrzewamy na wolnym ogniu do połączenia, cały czas mieszając. Nie gotować. Zostawić do ostudzenia.
I krem:
1 budyn waniliowy (Pudding mit Vanille Geschmack)
0,5 l mleka( Milch)
250g margaryny Rama
cukier puder do smaku (Puder Zucker)
2 łyżki Eierlikier-u (jeśli mamy)
Gotujemy 1 budyń waniliowy wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Żeby nam się nie zrobiła twarda skórka na budyniu możemy na wierzch położyć folię spożywczą (Frischhaltefolie).
Margarynę ucieramy i po trochu cały czas ucierając dodajemy zimny budyń. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Można dodać odrobinę olejku rumowego (Rum Backaroma) do smaku.
Wykładamy nasz krem na wystudzone ciasto.
Teraz tylko polewamy wystudzoną polewą czekoladową
Ciasto musi trochę postac. Najlepiej przez noc.
I... smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz