środa, 24 września 2014

Cukier waniliowy domowej "roboty" - Hausgemachte Vanillezucker


Cukier waniliowy ma zupełnie inny aromat niż wanilina. Naturalny!
To cukier wanilinowy (Vanilin Zucker) ma sztuczny zapach, bo wanilina jest otrzymywana syntetycznie.
Przygotowując samemu cukier waniliowy, możemy być bardzo zdziwieni otwierając słoik, jaki zapach się z niego wydobywa.
To jednak najprawdziwszy aromat waniliowy!

Potrzebujemy:

ok.2 szkl. cukru - Fein Zucker, można wziąć Feinster Back Zucker
1 laskę wanilii - Vanilleschote
słoik lub inne naczynie hermetycznie zamykane

Wanilia, w okresach przedświątecznych, jest bardzo tania (2 laski 0,99€) i dostępna w sklepach dyskontowych (Aldi, Norma, Penny).

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wybieramy pestki (są maziste) i rozcieramy je z odrobiną cukru (można w palcach). Przesypujemy do słoika i mieszamy z resztą cukru. Laskę kroimy na mniejsze części i też wrzucamy do cukru. Jeśli mamy puste laski, pozostałość po pieczeniu ciastek, też możemy dorzucić, będzie intensywniejszy aromat.
Po 2 tygodniach jest gotowy do użycia.
Bardzo często, a właściwie prawie zawsze nasz cukier się zbryla. Dzieje się tak dlatego, że wanilia ma w sobie trochę wilgoci. Dobrym pomysłem jest zawinięcie w gazę trochę ziarenek ryżu i wrzucenie do słoika.

Co jakiś czas można słoikiem wstrząsnąć, ale to nie jest konieczne.



Ponieważ nasz cukier waniliowy to zupełnie co innego niż wanilina ze sklepu,
dlatego używamy go w miejsce cukru w przepisie lub zastępując jakąś jego część.

Termin ważności: nawet kilka lat. Jeśli oczywiście doczeka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz