środa, 24 września 2014

Ziemniaki - Kartoffeln

Polska ziemniakiem stoi. Bayern chyba też. Sałatka ziemniaczana, to tutejszy hit. Przepis podam później.
Dostępne na rynku niemieckim ziemniaki są w trzech rodzajach:


Festkochend - w gotowaniu się nie rozsypują, są zwięzłe i mają mało skrobii, nadają się na sałatki, frytki, do smażenia. (Annabelle, Charlotte, Ditta, Nicola, Princess).
Pakowane w torby z zielonym akcentem.


Vorwiegend Festkochend - ziemniaki uniwersalne do gotowania i duszenia czyli na zupy, w mundurkach i z wody. O miąższu nierozsypującym się, średnio zwięzłym.( Atica, Bolero, Christa, Colette, Gala, Gloria, Maja, Saturna, Solara).
Pakowane w torby z czerwonym akcentem.


Mehligkochend - ziemniaki zawierające dużo skrobii, rozpadające się w gotowaniu. Nadają się na placki ziemniaczane, knedle, pyzy, puree, na babki ziemniaczane i oczywiście na nasze kopytka (Melody, Gunda).
Pakowane w torby z niebieskim akcentem.


Na każdym opakowaniu z ziemniakami jest umieszczona nazwa gatunku (Sorte). Na opakowaniach plastikowych jest wydrukowana:
a na siatkowych wszyta na taśmie w szew zamykający.

Na rynku dostepne są też ziemniaki słodkie (Süßkartoffeln), czyli bataty:


Oczywiście, jak wiele innych towarów, mamy również ziemniaki Bio, co jest zaznaczone na opakowaniu:

Przez wiele lat ziemniaki były uważane za pozbawione wszelkiej wartości. A tu niespodzianka, bo składników mineralnych jest cały łańcuszek:
Sód 3 mg
Potas 420 mg
Magnez 20 mg
Wapno 6 mg
Mangan 145 µg
Żelazo 435 µg
Miedź 90 µg
Cynk 345 µg
Fospfor 50 mg
Selen 2 µg

A to nie wszystko, bo zawierają jeszcze witaminy:
Vit. A1 875 ng
Vit. B1 110 µg
Vit. B2 45 µg
Vit. B3 1200 µg
Vit. B5 400 µg
Vitamin B6 305 µg
Folsäure 20 µg
Vitamin E 55 µg
Vitamin C 17 mg

Ziemniaki nie tuczą, wartość kaloryczna zależy od ich okraszenia. 100g to tylko 70 kcal.


Przepis na sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat)

kartofle sałatkowe 1 kg, Festkochend (np. Annabel, Ditta, Princessa)
cebula pokrojona w drobną kostkę  (Zwiebel)
ciepły bulion ok.0,5 szkl. (może być ze słoiczka) Klare Brühe mit Rindfleisch
olej albo oliwa (Öl, Olivenöl)
ocet winny (Weißweinessig) lub sok cytrynowy (Zitronensaft)
sól (Salz)
pieprz (Pfeffer)
szczypiorek drobno pokrojony (Schnittlauch)

Ziemniaki gotujemy z solą. Jeszcze ciepłe kroimy w plastry do głębokiej miski.
Wlewamy bulion, ocet i oliwę, wrzucamy cebulkę i szczypiorek. Mieszamy
tak długo aż ziemniaki zabiorą cały płyn. Dodajemy sól i pieprz do smaku, jeśli jest za mało kwaśna też możemy dodać octu.
Sałatka ziemniaczana, może być również z przesmażonym boczkiem, z ogórkiem jak na mizerię, z majonezem, musztardą i koperkiem. To zależy do czego bedziemy ją podawać.
W klasycznej wersji mój szef podaje w piątki do ryby.
Można ją jeść na ciepło i na zimno.



5 komentarzy:

  1. Witam, niby takie proste, a nie wiedziałam 🙈.
    Dziękuje za łopatologiczne wyjaśnienie 🙂.
    Teraz będę bardziej świadomie robić zakupy. Szkoda, że zaprzestała Pani kontynuację bloga. Serdecznie pozdrawiam z północy 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja znajoma robi te sałatkę z pietruszką zieloną, pyszna��

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry
    Jesli ja zawsze ubijam ziemniaki do drugiego dania to powinnam użyć ziemnkaka z czerwoną czy z niebieską etykietą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda że dopiero teraz natrafiłam na Pani blog i szkoda że już go Pani nie prowadzi. Pozdrawiam również z Bawarii :)

    OdpowiedzUsuń