wtorek, 16 września 2014

Biały ser z niemieckiego mleka

1 litr mleka tylko pasteryzowanego "pasteurisiert" (nie może być UHT ani homogenizowane)


zostawić w ciepłym miejscu na ok. trzy dni.
 Nastepnie 1 litr mleka świeżego zagotować,  dodać 1 litr mleka wcześniej ukwaszonego, podgrzewać i delikatnie mieszając poczekać aż zacznie się oddzielać serwatka.
 Następnie wylać na sitko o drobnych oczkach lub wyłożone gazą. Po odsączeniu mamy super polski ser gotowy od razu do jedzenia lub  np. do ruskich pierogów.


Żeby przyspieszyć proces kwaśnienia mleka, można dodać do niego jogurt naturalny.

Mleko "pasteurisiert" można kupić tylko w droższych marketach (Edeka, Rewe, Hit, Kaufland...), stoi w lodówkach, a jego cena jest wyższa niż mleka UHT.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz