wtorek, 16 września 2014

Mleko - Milch

   Jednym z podstawowych produktów spożywczych jest mleko- Milch


W miarę możliwości, będę ilustrowała to co piszę zdjęciami, ale ponieważ robię je telefonem komórkowym, są baaaaaardzo podłej jakości. Wybaczcie.

Mleko- Milch, jest dostępne we wszystkich marketach w niesamowitej ilości rodzajów, w kartonach 1 i 0,5 litrowych, a także w butelkach szklanych, o różnej zawartości tłuszczu. Każdy sklep ma markę własną np. Aldi- Milfina, Tengelmann- A&P, Lidl- Milbona, Rewe- ja! Cena takiego mleka jest najmniejsza, a produkt nie różni się niczym od marek znanych i dużo droższych. I tak mleko marki własnej w kartonie 3,5% kosztuje w Aldi, Tengelmann-ie czy Rewe 0,69€.


   
H-Vollmilch, to mleko pełne 3,5% UHT z kilkumiesięcznym okresem przydatności do spożycia, ma zniszczone w procesie sterylizacji wszystkie bakterie, nigdy nie kwaśnieje, tylko się psuje.Nie można z niego zrobić sera.



Fettarme Milch- to mleko o zmniejszonej zawartości tłuszczu (1,5%).

   

Jest też Frische Milch (3,5% i 1,5%)- pasteryzowane i homogenizowane (homogenisiert), które stoi w lodówkach i ma krótszy okres przydatności do spożycia.


 I jest jeszcze mleko tylko pasteryzowane (na butelce szukamy napisu "pasteurisiert"), nie sterylizowane i nie homogenizowane, przechowywane w lodówkach, bo ma krótki okres spożywczy. To mleko kwaśnieje, bo ma w sobie bakterie kwasu mlekowego i świetnie nadaje się do zrobienia białego sera. Biały ser można kupić w polskich sklepach- jednak nie wszędzie one są, mamy więc pole do popisu.

Mleko "pasteurisiert" można kupić tylko w droższych marketach (Edeka, Rewe, Hit, Kaufland), stoi w lodówkach, a jego cena jest wyższa niż mleka UHT.


Przepis na ser:

1litr mleka tylko pasteryzowanego (nie może być UHT ani homogenizowane) zostawić w ciepłym miejscu na ok. trzech dni. Nastepnie 1 litr mleka świeżego zagotować,  dodać 1 litr mleka wcześniej ukwaszonego, podgrzewać i delikatnie mieszajac poczekać aż zacznie się oddzielać serwatka. Następnie wylać na sitko o drobnych oczkach lub wyłożone gazą. Po odsączeniu mamy super polski ser gotowy od razu do jedzenia lub  np. do ruskich pierogów.
Żeby przyspieszyć proces kwaśnienia mleka, można dodać do niego jogurt naturalny.

Mleko "pasteurisiert" można kupić tylko w droższych marketach (Edeka, Hit, Kaufland), stoi w lodówkach a jego cena jest wyższa niż mleka UHT.


Dla osób majacych nietolerancję laktozy dostępne jest mleko Laktosefrei, czyli bez cukru mlecznego - laktozy. W procesie produkcji laktoza czyli cukier mleczny jest rozszczepiana na glukozę i galaktozę. Przez powstałą glukozę to mleko jest trochę słodsze od normalnego. 


Mamy jeszcze mleka skondensowane - Kondensmilch, większość jest niesłodzona, o różnej zawartości tłuszczu, w kartonikach, puszkach, buteleczkach.

Jedna z firm, dosyć znana produkuje mleko skondensowane słodzone (gezuckerte Kondensmilch), które gotując w zamknietej puszce przez ok. 2 - 3 godz. daje nam masę krówkową. W niemieckich sklepach nie widziałam gotowej masy krówkowej. 

Słodzonego mleka skondensowanego używa się do zrobienia domowych lodów.
Puszkę mleka przelewamy do wyższego naczynia i ubijamy. Taką samą ilość śmietany kremówki też ubijamy. Łączymy obydwie masy, mieszamy delikatnie i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki...i po 10godz. gotowe.
Możemy przed zamrożeniem dodać do masy kakao lub roztarte owoce. Proste i bez konserwantów.

A na koniec mleko Bio, dziś już dostępne we wszystkich sklepach. Z różną zawartością tłuszczu. UHT i świeże stojące w lodówkach i mające coraz więcej zwolenników. Różni się smakiem, b.wyraźnie.

Mleko Bio jest oznakowane specjalnymi znaczkami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz