środa, 8 kwietnia 2015

Pieczywo w 5 minut - Backwaren in 5 Minuten

710 ml ciepłej wody
1,5 paczuszki suchych drożdży (Trockenbackhefe)
2 płaskie łyżki soli (Salz)
1 kg mąki - może być pszenna chlebowa, pszenna biała połączona z razową, orkiszowa z różnego 
    przemiału, (Weizenmehl, Dinkelmehl)
według uznania można również dorzucić ziaren: siemienia lnianego (Leinsamen), 
słonecznika (Sonnenblumenkerne
Pojemnik o pojemności 4 litrów

Do pojemnika wlewamy wodę, do niej wsypujemy mąkę, drożdże i sól.



Mieszamy do połączenia się składników,




 przykrywamy tylko leciutko i odstawiamy na ok. 2 godz. w ciepłe miejsce.




Po tym czasie już można piec z tego ciasta chleb lub bułki. Możemy też od razu wstawić pojemnik, zamykając go szczelnie, do lodówki. Tak przygotowane ciasto może  w niej spędzić dwa tygodnie, nabierając właściwości ciasta na zakwasie.

Codziennie rano możemy brać z pojemnika tyle ciasta ile potrzebujemy pieczywa na jeden posiłek... 



...uformować z niego bułki, bagietki albo chleb.
 Resztę ciasta przykryć szczelnie i wstawić do lodówki. 



Odstawić na trochę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Naciąć, żeby nie popękało i w zależności od rozmiaru pieczywa, piec 30-40 min.
Moja bagietka ma długość ok. 30 cm i piekę ją ok.30 min.
Podczas pieczenia możemy wstawić na dno piekarnika, miseczkę z wodą.
Po upieczeniu mamy świeżutkie, pachnące, chrupiące i bez żadnych polepszaczy pieczywo.



SMACZNEGO!!!



1 komentarz: