sobota, 18 kwietnia 2015

Orkiszowy chleb tostowy - Dinkeltoastbrot

Ten przepis jest na foremkę keksową 30 x 11 cm.

20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
250 ml ciepłej wody
50 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
400 g mąki orkiszowej typ 630 lub 405


Do miski wlać wodę, rozkruszyć lub wsypać do niej drożdże, dodać miód i oliwę. Wymieszać.
Wsypać mąkę i sól i wyrobić gładkie i jednolite ciasto.


Posmarować ciasto oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub otrębami.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć do keksówki, wyrównać łyżką umoczoną w tłuszczu i odstawić ponownie do wyrośnięcia.


Piekarnik nagrzać do 200 st C, i kiedy ciasto urośnie do brzegów foremki, wstawić do piekarnika.


Piec 30 - 40 min, do złotobrązowego koloru, a postukany od spodu da głuchy odgłos.





1 komentarz: