poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Domowe lody - Hausgemachtes Eis


Kupowanie gotowych lodów w pudełkach jest bardzo wygodne, tylko czy zdrowe?

Jeśli przeczytamy skład lodów z masowej produkcji, to dowiemy się, że w ich skład wchodzą np.: odtłuszczone mleko, serwatka, syrop glukozowo - fruktozowy, tłuszcz roślinny, cukier, woda, stabilizator- E-410, E-412, emulgator E- 471, aromat, kwasek cytrynowy,
 barwnik spożywczy E- 160a.

Słodzonego mleka skondensowanego (gezuckerte Kondensmilch) używa się do zrobienia domowych lodów.




Puszkę mleka przelewamy do wyższego naczynia i ubijamy. 
Taką samą ilość śmietany kremówki (Schlagsahne) z cukrem wanilinowym (Vanillin Zucker) też ubijamy.
 Łączymy obydwie masy, mieszamy delikatnie i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki...i po 10 godz. gotowe. 
Przed zamrożeniem możemy dodać do masy kakao, orzechy lub roztarte owoce. Proste i bez konserwantów. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz