wtorek, 30 grudnia 2014

Najłatwiejsze na świecie ciasto drożdżowe - Der leichteste Hefeteig auf der Welt (mit Streuseln)

Przez długie lata, bałam się piec ciasto drożdżowe. W moim domu rodzinnym panowało przekonanie, że to ciasto bardzo wymagające.

Nie pamiętam już, gdzie znalazłam przepis na ciasto drożdżowe, którego składniki wrzuca się do miski, nie musi rosnąć i nie potrzeba go godzinę wyrabiać. Musi tylko stać przez noc.

Upiekłam z drżącym sercem i..... wyszło. Nie upadło. Było puszyste, aromatyczne i pyszne.

Tamten przepis zmodyfikowałam. Nie czekam już całą noc. Najwyżej 15 min. Piekę z niego pączki, placek drożdżowy z kruszonką, wieniec makowy, makowiec, drożdżówki...

Bierzemy większą miskę i wbijamy do niej 2 i ½ jajka (M). Rozbełtujemy je widelcem i wkruszamy 50g drożdży. Drożdże tutaj są w kostkach 42 gramowych, czyli kostkę i trochę.


Na to sypiemy 0,5 szklanki cukru i wlewamy 0,5 szklanki oleju.

Zakrywamy folią i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć (10-15min).

Na to wlewamy 0,5 szklanki mleka (może być troszkę podgrzane) i przesiewamy 2,5 szklanki mąki pszennej.
Dodajemy 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Można dodać skórki cytrynowej lub pomarańczowej.


Wyrabiamy mixerem ręcznym lub łyżką, do połączenia się składników. 
Wykładamy na blaszkę o wym. 30 x 21,5cm, wyłożoną papierem do pieczenia.


Posypujemy kruszonką *

Od razu wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 40 min. 

 

Wierzch możemy obsypać cukrem pudrem.

Mój przepis na kruszonkę (Streusel):

1,5 szkl. mąki i  0,5 szkl. cukru mieszamy.
Do tego wlewamy 120 g masła lub margaryny - rozpuszczonej ciepłej. Mieszamy łyżką. Na koniec wyrabiamy trochę palcami aż powstanie kruszonka. 





Ja lubię placek obficie posypany kruszonką, jeśli jednak mam jej za dużo, resztę wkładam do plastikowego woreczka i przechowuję w lodówce do ok. 1 miesiąca.





1 komentarz: