środa, 31 grudnia 2014

Mąka orkiszowa - Dinkelmehl

Mąka orkiszowa - średniowieczne zboże, bogate w białko i łatwo przyswajalny gluten. Zawiera cynk, miedź i selen oraz witaminę A i E a także b. zdrowy kwas linolenowy. Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Orkisz był pokarmem gladiatorów i zawodników igrzysk. Najwcześniejsze jego ślady datuje się w Europie (m.innymi w Polsce) na 3700 przed Chrystusem.

Dziś mąka orkiszowa wraca do łask. Jest trochę inna od znanej nam mąki pszennej, bardziej lepka, mniej sypka,
spoista...
Jest nieźle tolerowana przez alergików.

Cena mąki orkiszowej jest dużo wyższa od zwykłej pszennej. Najtańszą widziałam po 1,39€ za kilogram.

Jej typy:

Dinkelmehl 405, rzadko spotykana, widziałam ją tylko w jednym sklepie - (zdjęcie poniżej)


Dinkelmehl 630 - najczęściej spotykana w sklepach. Jest w Lidlu, Netto, Edece, Tengelmanie, Rewe itd. - (zdjęcie poniżej)



Dinkelmehl 812 - używana do pieczenia bułek i chleba, pizzy i ciast piaskowych - (zdjęcie poniżej)


Dinkelmehl 1050 - do wypieku bułek, chałek na słono, chleba, ciastek - (zdjęcie poniżej)



Dinkelmehl Vollkorn czyli razowa - mielone całe ziarna (z osłonkami). Używana do pieczenia chleba, bułek, chleba tostowego ale też do ciast i ciastek, naleśników, makaronu, klusek - (zdjęcie poniżej)





2 komentarze: