czwartek, 18 grudnia 2014

Mak - Mohn

W Niemczech dostępny jest mak w różnych postaciach: suchy, mielony, gotowa mieszanka do ciast i mak Bio.
Szczególnie wygodny jest mak mielony, oszczędza dużo czasu i przede wszystkim nie wymaga używania maszynki do mielenia, bo nie wszyscy ją posiadają.

Mak suchy niebieski (Blaumohn), całe ziarenka - zdjęcie poniżej


Mak mielony (Geriebener lub gemahlen Mohn) - gotowy do wypieków np. makowców zawijanych, seromaka, tortu makowego lub klusek z makiem (potrawa wigilijna) - zdjęcia poniżej


Mak Bio mielony (Dampf Mohn), do kupienia wyłącznie w większych sklepach, jak Real, Tengelman... - zdjęcie poniżej


I na koniec gotowa mieszanka makowa (Mohnfüllung)- zdjęcie poniżej


W skład tej mieszanki wchodzi tylko 33% maku, reszta to cukier, woda, skrobia modyfikowana, pektyna - czyli środek żelujący, aromat (nie podano jaki), cukier mlekowy, środek konserwujący, kwasek cytrynowy.

Ponieważ ja nie gustuję w środkach konserwujących, wolę zrobić mak sama.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz