niedziela, 28 grudnia 2014

Mąka - Mehl, mąka pszenna - Weizenmehl


Wybór mąki jest olbrzymi.

Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w niej substancji mineralnych, czyli stopnia oczyszczenia. Im bielsza mąka tym mniejsza liczba.
Typy mąki w Niemczech różnią się trochę od typów polskich.

A to typy mąk w Polsce:
typ 450 tortowa - zawartość sub. miner. do 0,50%
typ 550 luksusowa - zawartość sub. miner. od 0,51% do 0,58%
typ 650 - zawartość sub. miner. od 0,59% do 0,69%
typ 750 chlebowa - zawartość sub. miner. od 0,70% do 0,78%
typ 1050 - zawartość sub. miner. od 0,79% do 1,20%
typ 1400 sitkowa - zawartość sub. miner. od 1,21% do 1,60%
typ 1850 graham - zawartość sub. miner. od 1,61% do 2,00%
typ 2000 razowa, śruta chlebowa - zawartość sub. miner. nie więcej niż 2,00%

Najbielsza mąka w Polsce to typ 450, a w Niemczech 405.

A to typy mąk w Niemczech:
typ 405 - zawartość sub. miner do 0,50%
type 550 - zawartość sub. miner od 0,51% do 0,63%
type 812 chlebowa 0,64% do 0,90%
type 1050 zawartość sub. miner. od 0,91% do 1,20%
type 1600  zawartość sub. miner. od 1,21% do 1,80%
type 1700 razowa – zawartość sub. miner do 2,10%


Wartościowsza dla człowieka jest mąka zawierająca więcej substancji mineralnych, jednak mąki ciemne nie nadają się np. do wypieku biszkoptów na torty.

Mąka pszenna (Weizenmehl) typ 405 (czyli najbardziej oczyszczona), to mąka podstawowa do wypieku wszystkiego - ciast, bułek, chleba, na naleśniki, kluski, do panierek..itd., ale polecana przede wszystkim na torty, biszkopty, ciasta piaskowe i ciasteczka.
Dostępna we wszystkich sklepach spożywczych, najtańsza, bo kosztuje zaledwie 0,32€. Oczywiście jest też droższa, wszystko zależy od producenta.
Zdjęcie poniżej.



Mąka pszenna typ 550 - polecana do wypieku pizzy, ciasta drożdżowego, stolena, ciasteczek, chleba i bułek (zdjęcie poniżej).


Mąka pszenna instant (Instant-Mehl) typ 405, to według mnie mąka najbardziej podobna do naszej krupczatki - zdjęcie poniżej.

Mąka pszenna razowa (Vollkornmehl), zawiera najwięcej substancji mineralnych, przeznaczona do wypieku chleba, bułek, pizzy i ciast (jako dodatek) - zdjęcie poniżej.

Mąka pszenna z upraw ekologicznych czyli Bio (Bio Weizenmehl) - zdjęcie poniżej).




Z niej powstają wszystkie wypieki ekologiczne - czyli zdrowa żywność.
Jest oczywiście droższa od mąki zwykłej.

Wszystkie typy mąki pszennej, łącznie z Bio, nie są przeznaczone dla chorych na nietolerancję glutenu.












13 komentarzy:

  1. A niemiecki odpowiednik naszej krupczatki❓ to jaka bedzie maka❓

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tej mąki bo jak widać jest ona produkowana na lokalny rynek. Ja za każdym razem używam mąki https://basiazsercem.pl/ z której wychodzą mi najlepsze potrawy jakie mogę sobie zrobić. To, że uwielbiam mączne potrawy to w sumie taki niuansik w tym wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka mąka to odpowiednik naszej tortowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Vollkornmehl to mąka pełnoziarnista, a to nie to samo, co mąka razowa... i teraz mam pytanie: jak nazwać po niemiecku mąkę razową?

    OdpowiedzUsuń
  6. skoro w Polsce mąka 450 wedlug tej listy jest odpowiednikiem niemieckiej Typ 405 to nie mozna polskiej nazywac orkiszową! Dlatego, że niemiecka 405 nie jest mąką Dinkel. Mąka orkiszowa w Niemczech jest zawsze opatrzona nazwą Dinkel , zakradł się tutaj fałsz

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem jak sie nazywa maka kurczaka po Niemiecku wie ktos ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki chleb jest odpowiednikiem naszego polskiego Grahama? Bardzo mi na tym zależy, ponieważ ja mogę jeść tylko pieczywo orkiszowe i graham. Do orkiszowego już sama doszłam, to dinkelbrot ha ha ale z grahamem mam problem

    OdpowiedzUsuń
  9. A jakiej mąki Niemcy używają do szpecli ? Ja uwielbialam piec wszystko na ich 405, pierwszy raz robilam drozdzowe-wyszlo wspaniale,babka także,rogaliki super, w Polsce niestety wychodzi inaczej

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym zakwas na chleb z mąki żytnej razowej typ 2000, jaka to będzie mąka w Niemczech i gdzie można ją spotkać?

    OdpowiedzUsuń