710 ml ciepłej wody
1,5 paczuszki suchych drożdży (Trockenbackhefe)
2 płaskie łyżki soli (Salz)
1 kg mąki - może być pszenna chlebowa, pszenna biała połączona z razową, orkiszowa z różnego
przemiału, (Weizenmehl, Dinkelmehl)
według uznania można również dorzucić ziaren: siemienia lnianego (Leinsamen),
słonecznika (Sonnenblumenkerne)
Pojemnik o pojemności 4 litrów
Do pojemnika wlewamy wodę, do niej wsypujemy mąkę, drożdże i sól.
Mieszamy do połączenia się składników,
przykrywamy tylko leciutko i odstawiamy na ok. 2 godz. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie już można piec z tego ciasta chleb lub bułki. Możemy też od razu wstawić pojemnik, zamykając go szczelnie, do lodówki. Tak przygotowane ciasto może w niej spędzić dwa tygodnie, nabierając właściwości ciasta na zakwasie.
Codziennie rano możemy brać z pojemnika tyle ciasta ile potrzebujemy pieczywa na jeden posiłek...
...uformować z niego bułki, bagietki albo chleb.
Resztę ciasta przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Odstawić na trochę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Naciąć, żeby nie popękało i w zależności od rozmiaru pieczywa, piec 30-40 min.
Moja bagietka ma długość ok. 30 cm i piekę ją ok.30 min.
Podczas pieczenia możemy wstawić na dno piekarnika, miseczkę z wodą.
Po upieczeniu mamy świeżutkie, pachnące, chrupiące i bez żadnych polepszaczy pieczywo.
SMACZNEGO!!!
Jaka temperatura pieczenia bedzie najlepsza?
OdpowiedzUsuń