kartofle sałatkowe 1 kg, Festkochend (np. Annabel, Ditta, Princessa)
cebula pokrojona w drobną kostkę (Zwiebel)
ciepły bulion ok.0,5 szkl. (może być ze słoiczka) Klare Brühe mit Rindfleisch
olej albo oliwa (Öl, Olivenöl)
ocet winny (Weißweinessig) lub sok cytrynowy (Zitronensaft)
sól (Salz)
pieprz (Pfeffer)
szczypiorek drobno pokrojony (Schnittlauch)
Ziemniaki gotujemy z solą. Jeszcze ciepłe kroimy w plastry do głębokiej miski.
Wlewamy bulion, ocet i oliwę, wrzucamy cebulkę i szczypiorek. Mieszamy
tak długo aż ziemniaki zabiorą cały płyn. Dodajemy sól i pieprz do smaku, jeśli jest za mało kwaśna też możemy dodać octu.
Sałatka ziemniaczana, może być również z przesmażonym boczkiem, z ogórkiem jak na mizerię, z majonezem, musztardą i koperkiem. To zależy do czego bedziemy ją podawać.
W klasycznej wersji mój szef podaje w piątki do ryby.
Można ją jeść na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz