Polecam to ciasto dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw.
200 g mrożonego szpinaku (papki) - Spinat
350 ml oleju rzepakowego - Rapsöl
3 jaja- Ei
200 g cukru (ja wzięłam mniej) Zucker
1 cukier wanilinowy - Vanilinzucker
100 g białej czekolady - Wei
300 g mąki - Mehl
2 czubata łyżeczki proszku do pieczenia - Backpulwer
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z niego wodę.
Następnie zmiksować go z olejem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w miseczce nad gotującą się wodą.
Jaja w całości zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
i miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i masę szpinakową.
Na koniec wlać rozpuszczoną białą czekoladę i wymieszać dokładnie.
Przelać do 2 mniejszych foremek keksówek (23 x 11 cm) lub jednej większej (32 x 12 cm)
Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika
Pieczemy ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.
Po ostygnięciu można polać dowolną polewą (czekoladową, lukrem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz