wtorek, 31 marca 2015

Pierniczki (miękkie) - Lebkuchen


200 g miodu (Honig)
2 łyżeczki przyprawy do piernika (Lebkichengewürz)
1/3 łyżeczki imbiru (Ingwer)
1/3 łyżeczki kardamonu (Kardamon)
0,5 kostki (250 g) masła (Butter)

4 żółtka (Eigelb)
1,5 białka (Eiweiß)
0,5 szkl. cukru (Zucker)

0,5 kg mąki (Mehl)
1,5 łyżki kakao (Cacao)

100 ml kwaśnej śmietany (Sauersahne, Schmand, Kreme Fresch)
1,5 łyżeczki sody (Natron)

W garnuszku rozpuścić miód, masło i przyprawy. Przestudzić.

Żółtka, białka i cukier ubijać ok. 3 min. na puszystą masę.

W większej misce mąkę wymieszać z kakao, dodać ubite jajka. Wymieszać.
Dodać przestudzony miód z przyprawami i ponownie wymieszać.
Do kubka z kwaśną śmietaną wsypać sodę, zamieszać i kiedy zacznie się pienić, dodać do pozostałej masy. Kolejny raz wymieszać do połączenia się wszystkich składników. 
Masa będzie dosyć rzadka.
Przykrywamy szczelnie miskę i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.



Po upływie tego czasu, wyjmujemy z miski porcję ciasta, wałkujemy na grubość co najmniej 5 mm,
wycinamy foremkami ciasteczka o ulubionych kształtach i układamy na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C 8 - 12 min.

Po wystygnięciu możemy udekorować lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz