niedziela, 8 lutego 2015

Drożdżówka - Hefegebäck

Drożdżówki - Hefegebäck

Bierzemy większą miskę i wbijamy do niej 1 jajko i 1 żółtko (M). Rozbełtujemy je widelcem i wkruszamy 25 g drożdży. Drożdże tutaj są w kostkach 42 gramowych, czyli pół kostki i trochę.


Na to sypiemy 1/4 szklanki cukru i wlewamy 1/4 szklanki oleju.

Zakrywamy folią i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć (10-15 min).

Na to wlewamy 1/4 szklanki mleka (może być troszkę podgrzane) i przesiewamy 1,5 szklanki mąki pszennej.
Dodajemy 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.





Wyrabiamy mixerem ręcznym lub łyżką, do połączenia się składników. 



Wyrównujemy brzegi ciasta, obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.



Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez chwilę ręką. 


Dzielimy na części (u mnie na 8 części), Z każdej robimy mały placuszek, i układamy na blasze.



 Na środek możemy nałożyć: ugotowany i przestudzony budyń, ulubiony dżem, serek waniliowy...itp.
Na wierzch posypujemy kruszonką, lub kruszonkę sypiemy bezpośrednio na ciasto, bez nałożenia. Ja dałam serek waniliowy wymieszany z 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego.

I odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. (ok.10 min)



Pieczemy w 180 st. C ok. 18-20 min, aż się zezłocą.



Po ostygnięciu można polać lukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz