Bułeczki orkiszowe - Dinkelsemmeln, Dinkelbrötchen
500g mąki - Mehl
25g drożdży - Hefe
płaska lyżka soli - Salz
0,5 łyżeczki cukru - Zucker
2 łyżki oleju - Öl
ok. 1,5 szkl. ciepłej wody - lauwarme Wasser
Wsypujemy mąkę i sól do miski, mieszamy, robimy dołek i wkruszamy w niego drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok.15 min aż wyrosną.
Później dolewamy olej, mieszamy wszystko łyżką aż zacznie powstawać ciasto i w miarę potrzeby dolewamy po trochu wody. Formujemy ciasto w kulkę, obsypujemy mąką (w misce), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na części, formujemy bułeczki o dowolnym kształcie i możemy od razu wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 40 min. Kiedy zobaczymy, że są zezłocone, wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.
25g drożdży - Hefe
płaska lyżka soli - Salz
0,5 łyżeczki cukru - Zucker
2 łyżki oleju - Öl
ok. 1,5 szkl. ciepłej wody - lauwarme Wasser
Wsypujemy mąkę i sól do miski, mieszamy, robimy dołek i wkruszamy w niego drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok.15 min aż wyrosną.
Później dolewamy olej, mieszamy wszystko łyżką aż zacznie powstawać ciasto i w miarę potrzeby dolewamy po trochu wody. Formujemy ciasto w kulkę, obsypujemy mąką (w misce), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz