sobota, 10 stycznia 2015

Mąka żytnia - Roggenmehl

Mąka żytnia - Roggenmehl jest sprzedawana w kilku typach.

Typ mąki określa cyfra. Im mniejsza tym mąka bielsza.
Barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej otoczki, czyli łupinki ziarna.
Mąka najbardziej biała jest mielona z ziaren pozbawionych otoczki.

Żyto jest ziarnem zawierającym cenne składniki:

Sód 4 mg
Potas 510 mg
Magnez 90 mg
Wapno 35 mg
Mangan 2,9 mg
Żelazo 2,8 mg
Miedź 0,39 mg
Cynk 2,9 mg
Fosfor 335 mg
Selen 0,002 m

Vit. B1 360 µg
Vit. B2 170 µg
Vit. B3 1800 µg
Vit. B5 1500 µg
Vitamin B6 235 µg
Kwas foliowy 145 µg
Vitamin E 2000 µ

Typ 815 najbielsza, używana do wypieku jasnego pieczywa– 0,90
Typ 997 używana do wypieku pieczywa mieszanego 0,91 1,10
Typ 1150 też do wypieku pieczywa mieszanego 1,11 1,30
Typ 1370 typowa mąka na chleby żytnie 1,31 1,60
Typ 1740 typowa mąka na chleby żytnie 1,61 1,80
Typ 1800 mąka razowa do wypieku chleba razowego – 2,20

W sklepach widziałam te dwa rodzaje mąki żytniej:


Mąkę żytnią można wykorzystać do zakiszenia żuru, na polską pyszną zupkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz